GM: miljarden dollars meer of faillissement
General Motors gaat de Amerikaanse regering voor het blok zetten: miljarden dollars meer aan overheidssteun of een faillissement. In het laatste geval kan een doorstart met rigoureuze reorganisatie plaatsvinden. De optie wordt dinsdag als plan-B door GM aan de overheid gepresenteerd.
Dat zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse krant Wall Street Journal. De GM-top was tot voor kort sterk tegen een faillissement maar heeft zijn mening herzien nu de liquiditeit van het autoconcern richting bankroet beweegt. Sinds november is GM’s vermogen op onhoudbaar niveau, ondanks de 13,4 miljard dollar aan noodkrediet die de regering afgelopen najaar verstrekte. Om te kunnen blijven voortbestaan na het eerste kwartaal van 2009 is minimaal 5 miljard Amerikaanse dollar aan leningen nodig.
Sommige analisten en leden van het Amerikaanse Congress vinden dat een doorstart na faillissement de meeste zekerheid geeft dat GM weer levensvatbaar wordt. De sterke onderdelen en merken van het concern gaan dan verder als een nieuw bedrijf. De rest kan worden stopgezet of geveild. Een doorstart maakt het ook mogelijk om afspraken en contracten met vakbonden, aandeelhouders, dealers en toeleveranciers opnieuw te onderhandelen. Tevens kan de autobouwer makkelijk afkomen van een groot aantal werknemers.
Het is de vraag of GM haar plannen op tijd kan indienen bij de Amerikaanse regering. De onderhandelingen met de vakbonden en aandeelhouders hebben nog geen concrete toezeggingen opgeleverd. Zij vinden dat ze te veel moeten bijdragen in vergelijking met andere partijen zoals dealers van GM-automerken. De ‘autotsaar’ die is toegezegd door de regering Obama om de besprekingen vlot te trekken is nog steeds niet aangesteld. Mogelijk vraagt GM om uitstel voor de precieze uitwerking van haar plannen op deze onderdelen.
Ook Chrysler moet dinsdag een ‘levensvatbaarheidsplan’ voorleggen aan de Amerikaanse regering. Verwacht wordt dat deze autofabrikant eveneens met twee plannen komt. Het ene zou een scenario zijn hoe Chrysler als zelfstandig bedrijf kan overleven, het andere hoe dat kan in samenwerking met de Fiat Groep. Het Italiaanse bedrijf krijgt dan 35 procent van de aandelen in handen. Een ander, aanzienlijk deel van de Chrysler-aandelen zou ter compensatie naar vakbonden en schuldeisers gaan. Chrysler gaf eerder aan dat het voor 3 miljard dollar aan extra leningen gaat vragen. Verder heeft het bedrijf met succes een beroep gedaan op haar dealers om meer auto’s te bestellen. De 78.000 binnengekomen orders geven de producent voldoende geld om het uit te zingen tot eind maart, wanneer de volledige plannen bij de overheid moeten zijn ingediend.
Geef een reactie